Seznam alergenů

OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ

Běžné potravinové alergeny:

Mohou vyvolávat všechny potravy  také jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,
rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle
směrnice 1169/11EU.


1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK – 1/1 pšenice, 1/2 žito, 1/3 ječmen, 1/4
oves, 1/5 špalda, 1/6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. KORÝŠI a výrobky z nich
3. VEJCE A VÝROBKY Z NICH – patří mezi potraviny ohrožující život
4. RYBY A VÝROBKY Z NICH
5. PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) A VÝROBKY Z NICH- patří mezi
potraviny ohrožující život
6. SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) A VÝROBKY Z NICH
7. MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ  patří mezi potraviny ohrožující život
8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH – jedná se o všechny druhy
ořechů
9. CELER A VÝROBKY Z NĚJ
10. HOŘČICE A VÝROBKY Z NÍ
11. SEZAMOVÁ SEMENA A VÝROBKY Z NICH
12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšších než 10mg , ml/kg, l,
vyjádřeno SO2
13. VLČÍ BOB (LUPINA) A VÝROBKY Z NĚJ
14. MĚKKÝŠI A VÝROBKY Z NICH
 
Značení alergenů je pouze informační požadavek.